Aebelina (Dorp Grouw) - Stichting Historische Schepen Turfroute

Ga naar de inhoud
Een video over de doop en tewaterlating van de Æbelina op 22 augustus 2009
Skûtsje Æbelina

 
De in 1861 gebouwde oude 'Æbelina’ of ‘Dorp Grouw’ was legendarisch. Ze won zo veel prijzen dat ze soms van deelname werd uitgesloten, of een extra lange route moest varen. De schippers zijn er, ondanks de vele prachtige prijzen, niet rijk van geworden. Maar de passie hield ze op de been.

Naar het voorbeeld van dit oude beurtschip, gebouwd door Eeltje Holtrop van der Zee in 1861 bouwde Johan Prins uit Workum in de jaren 2004 – 2009  naast  het Skûtsjemuseum van Earnewâld de replica. Tot in de kleinste details is het vakmanschap van hem en zijn hulpkrachten zichtbaar. Een grote wens van het Skûtsjemuseum ging met de bouw van de Æbelina in vervulling.

De Æbelina meet 12,16 bij 3,11 en heeft een holte van 1,13. Dat zijn, vergeleken bij de huidige ijzeren wedstrijdskûtsjes, prehistorische maten. En toch, als je ermee vaart, is het een volwaardig schip. Het is geweldig om te ervaren hoe licht ze, ondanks haar solide uitvoering, op wind en golven reageert.
 
De Æbelina is ingericht als beurtschip. In het kleine ruim kunnen vaten en pakjes gestouwd worden die, als vanouds, van A naar B worden getransporteerd. Er is ook ruimte om te zitten of te staan. Friese beurtschepen hadden alle een vast traject. De oude Æbelina onderhield vaste diensten tussen Grou en Leeuwarden en Grou en Sneek. De nieuwe Æbelina vaart niet meer een vaste route. De gasten mogen nu mee bepalen waar ze naar toe willen tijdens hun tocht. De electromotor (uit veiligheid aangebracht) aan boord wordt zo weinig mogelijk gebruikt. Er zijn ook enkele handreikingen aan het gerief van de moderne tijd gedaan. Wie ‘uit de broek’ moet, hoeft geen gebruik te maken van een emmer. Er is een toilet aan boord.  
 
De Æbelina ligt onder een afdak naast het Skûtsjemuseum in Earnewâld. Jaarlijks is de Aebelina vaarklaar van eind april tot eind september. Eens in de twee jaar gaat ze een weekje in de loods voor groot onderhoud. Wekelijks is het beurtscheepje onder zeil met gasten of is het onderweg naar een evenement, zoals de turfdagen in Appelscha. De bemanning bestaat uit vrijwilligers die ook verbonden zijn met het Skûtsjemuseum.
 
Kijk voor alle verdere informatie over de Æbelina op: www.aebelina.nl
Terug naar de inhoud