De Rot - Stichting Historische Schepen Turfroute

Ga naar de inhoud
Skûtsje De Rot
Vaar mee op het skûtsje “De Rot”.

Het allereerste ijzeren skûtsje van de wereld ligt in de haven van Rottevalle.
Het skûtsje is 1887 in opdracht van de 2 kasteleins uit Rottevalle gebouwd en is na vele omzwervingen, sinds oktober 2011 weer terug daar waar het in 1887 in de vaart is gebracht.

Lang  werden skûtsjes enkel gemaakt van hout. De algemene gedachtegang was destijds: hout drijft, ijzer zinkt, dus je moet vooral geen schepen maken van ijzer. In 1887 besloot men in Rottevalle echter de sprong te wagen en zo ontwikkelde men het allereerste ijzeren skûtsje van de wereld nl. “de Rot”. Het schip diende als beurtschip. Nog voor de opkomst van de stoomschepen voer het twee keer per week op en neer naar Leeuwarden.

Passagiers, vracht en vee voor de markt konden rekenen op een mooie vaart, wat, afhangend van de wind, soms wel een hele dag duurde. Tijdens de opkomst van de snellere stoomschepen werd “de Rot” steeds minder belangrijk en uiteindelijk werd het skûtsje verkocht als vissersschip. Varend en zwervend door heel Nederland, van Zoutkamp tot Amsterdam en van Haarlem tot Spaarndam. De wens van de laatste eigenaar van “de Rot” was dat het skûtsje weer terug zou gaan naar de haven van Rottevalle.

Een aantal enthousiaste  Rottevallers verenigden zich in een stichting  en samen met een aantal investeerders kochten zij het schip. Sinds 2011 is “de Rot” in de “Stichting Freonen fan de Rot” ondergebracht en ligt het skûtsje weer in Rottevalle, als ambassadeur van het Friese varend erfgoed. In die rol vaart “de Rot” met enige regelmaat mee met grote watersportevenementen o.a Turfvaardagen, Sail Delfzijl,  Stront- en visserijdagen in Workum, Groninger Welvaart, Hasselt,  Admiraliteitsdagen Dokkum en Maritieme dagen in Leer.

In 2014 en 2016 organiseerde het bestuur de beurtveer Rottevalle-Leeuwarden v.v. geheel in stijl en kledij van weleer. Het 130 jarig bestaan van “de Rot” werd in 2017 gevierd met het 3-daagse evenement “Small Sail de Rottefalle”.  In 2018 werd de Turfrace Drachten-Leeuwarden gehouden in het kader van de evenementen van de Culturele Hoofdstad 2018.  “De Rot” speelde  ook  hierin een prominente rol.

Naast het deelnemen van deze evenementen is het zeilen en varen langs Lits en Leijen/ Burgummermar wel de belangrijkste invulling van het skûtsje ‘de Rot”. Middag/avondtochten met groepen (max 12 pers) kunnen worden geboekt via www.derot.nl.  En in de maanden mei-augustus  wordt er elke donderdagavond gevaren met losse opstappers, de zogenaamde kennismakingstochtjes. Daar wordt intensief gebruik van gemaakt.  Opstappen bij  de oude haven van Rottevalle en genietend van de twee uur durende tocht leert u van alles over de geschiedenis van “de Rot” en de omgeving. Daarnaast kan u genieten van de stilte en de rust van de natuur en echte liefhebbers mogen  de bemanning een handje helpen. Mede dank zij donateurs houden we  de wind in de zeilen.

Telefonisch reserveren voor de donderdagavondvaartochtjes is gewenst, want vol=vol       
Tel: 06-51946626 / 06-55864180 Schipper en maat heten u welkom aan boord

Terug naar de inhoud